"We wilden gebouw dat je niet ziet"

"We wilden gebouw dat je niet ziet"

Vijf jaar na het maken van de eerste plannen kon op 12 september de officiële opening van het bezoekerscentrum van het Waalbos worden gevierd.

Het gebouw is het resultaat van de samenwerking van de Stichting Natuurbeheer Waalbos, IJsclub Rijsoord en Omstreken en de Stichting de Rijsoordse Molen, subsidie- en sponsorbijdragen en de inzet van vele vrijwilligers.

“Alles wat je in dit gebouw ziet dat niet van beton is, is door de handen van een vrijwilliger gedaan” zegt Louis van Wijhe, de voorzitter van de door de drie organisaties in het leven geroepen Stichting Bezoekerscentrum Waalbos. De molenstichting schoof bij de andere organisaties toen het idee nog in een heel pril stadium was. “Met het oog op de windvang mag er in de buurt van de molen niet hoger worden gebouwd dan de onderkant van een staande wiek. Dat is drie meter. Daarbij wilden we ook graag dat het zicht op de molen onbelemmerd zou blijven. Eigenlijk wilden we een gebouw dat je niet ziet” vertelt Van Wijhe. Daar zijn de initiatiefnemers goed in geslaagd. Wie vanaf de Waalweg het gebied in kijkt ziet alleen een kleine heuvel, die het groene dak vormt van het bezoekerscentrum. De suggestie om dit gebouw de naam De IJsvogel te geven komt van iemand die bijna 20 jaar heet geprobeerd om een ijsvogel te fotograferen en daar onlangs voor het eerst in slaagde: “Goed verscholen, maar als je goed kijkt kun je van heel veel moois genieten.”

Gedeputeerde Anne Koning prijst de samenwerking voor het bezoekerscentrum. Zij wijst ook op het belang van het Waalbos. “Juist in de tijd van Covid 19 is extra onderstreept hoe belangrijk het is dat mensen er in eigen omgeving op uit kunnen.” Wethouder Peter Meij beaamt dit: “Het is zo dichtbij Rotterdam, maar je kunt hier echt even helemaal uit zijn."

Bron: De Combinatie (17-09-2020)