Agenda
Bezoekerscentrum de IJsvogel
Openingstijden bezoekerscentrum
Woensdag: geopend van 13:00 tot 17:00
Zaterdag: geopend van 10:00 tot 17:00
Zondag: geopend van 10:00 tot 17:00
Inloopmiddag
Elke 1e en 3e woensdagmiddag van de maand inloop met activiteiten.
Waterbeestjes
In de maanden juni en juli krioelt het weer van de waterbeestjes in beekjes en vijvers. Wat is het eigenlijk? Kom lekker naar de IJsvogel, daar hangen tasjes waarmee je zelf je eigen natuuronderzoek kunt doen. Neem met een schepnet lekker een schep uit de sloot en onderzoek wat je allemaal gevangen hebt met een loep of een microscoop.
Of kom met je laarsen aan naar het Bezoekerscentrum en koop een boekje van het kabouterpad en een kaboutermuts. Dan loop je de spannende route van het kabouterpad door het Waalbos. Beantwoord de vragen uit het boekje en ontvang aan het eind een echt kabouterdiploma en natuurlijk een beker ranja.
September Expositie Boeren en Tuinders in de Polder van Rijsoord en Strevelshoek
In de maand september wijdt bezoekerscentrum de IJsvogel een expositie aan de boeren en tuinders van Ridderkerk. We richten ons in het bijzonder op het gebied waar nu het Waalbos gekomen is, globaal het gebied tussen de Lange Weg de Waalweg en de Rijsoordse Steeg (nu Rijksstraatweg). In deze expositie hebben we een aantal oude landkaarten waarmee het ontstaan van de huidige polder wordt verduidelijkt. Op de kadasterkaart van 1980 hebben we de namen van de boeren en tuinders ingetekend die er toe werkzaam waren. We zien akkerbouw met aardappelen, graan en bieten, tuinbouw met bloemkool, andijvie, sla, aardbeien, spruiten, spinazie en witlof, teelt onder glas of gewoon in de volle grond en veeteelt.
Verhalen vertellen We hebben voor het samenstellen van deze expositie veel hulp gehad van Jan Lagendijk en Huug Kooijman en zij zijn ook bereid om hun verhaal te vertellen. Op zaterdag 7 september om 15:00 uur vertelt Huug Kooijman over het ontstaan en de ontwikkelingen van de agrarische activiteiten in de polder van Rijsoord en Strevelshoek. Daarbij zal hij ook wat vertellen over de veiling van Barendrecht waarvan hij voorzitter geweest is. Het is een verhaal met veel anekdotes en herinneringen waarbij het publiek ook gevraagd wordt om zelf met verhalen te komen.
Jan Lagendijk vertelt op 21 september om 15:00 uur zijn verhaal. Jan heeft zijn hele leven getuind aan de Kievitsweg in Bolnes en vertelt aan de hand van een hele mooie foto-serie die Petra Stolk gemaakt heeft over de vier seizoenen van de volle-grond-tuinbouw die hij daar altijd gedaan heeft. Daarnaast heeft Jan heel veel gereedschap geleverd aan de expositie waarover hij kan vertellen. Jan was bestuurder bij de Tuindersbond, het Waterschap en zat in de Gemeenteraad. Hij kent dus iedereen die in Ridderkerk en omgeving wat in de tuinbouw gedaan heeft dus zullen er genoeg aanknopingspunten zijn om anekdotes en oude verhalen uit te wisselen.
19 oktober Natuurtekenen met Gertjan Velthuizen
Titel: Natuur in inkt.
datum: 19 oktober 9:30 uur tot 12:30 uur.
Na een aantal workshops waarin Gertjan de basisvaardigheden heeft uitgelegd van natuurtekenen wil hij nu met de deeltemers gaan tekenen met een pen van wilgen tak ( uit het Waalbos) en inkt op losse vellen papier. De workshop bestaat uit 3 oefeningen. 1 . Oefening lijnvoering met de materialen 2. Compositie en licht/donker bepalen door middel van kleine schetsjes met potlood 3. Tekening in inkt van een stukje natuur in t Waalbos. Oefening 1 doen we binnen, oefening 2 en 3 kunnen buiten ( dat is het leukst) maar bij slecht weer kunnen we vanuit de ijsvogel door de ramen werken. Er is plek voor maximaal 10 deelnemers en de kosten bedragen €10,- Een beetje ervaring met tekenen is gewenst.
Aanmelden via info@bezoekerscentrumwaalbos.nl
Oktober: Zoogdieren
De hele maand oktober is er een tentoonstelling over “Marterachtigen” te zien in bezoekerscentrum de IJsvogel. Stichting Natuurbeheer Waalbos heeft deze tentoonstelling opgesteld. Dit omdat 2024 het jaar van de Hermelijn is. Op donderdagavond 3 oktober is er een presentatie van Jeffrey Peerenboom van de landelijke Zoogdiervereniging over de Hermelijn en andere marterachtigen.
De hermelijn, één van de kleinste marterachtigen in Nederland, is een soort die van oudsher thuishoort in het Nederlandse landschap. Helaas heeft deze soort het de afgelopen jaren erg zwaar gehad en begint stilletjes aan te verdwijnen uit Nederland. Om te voorkomen dat hermelijnen gaan verdwijnen is actie hard nodig. Daarom is 2024 uitgeroepen tot het jaar van de hermelijn. Hermelijnen leven het liefst in natte gebieden. Daar komt namelijk hun favoriete maaltje het meest voor: woelratten. Zijn deze niet voldoende beschikbaar dan staan onder andere muizen en konijnen op het menu. De hermelijn mag dan klein zijn, maar het is een machtig en behendig roofdier. De soort is bedreigd omdat geschikte leefgebieden verdwijnen. Er is te weinig dekking van overhoekjes, houtstapels, takkenrillen of dicht struikgewas. Meer weten, kom kijken naar de tentoonstelling en luisteren naar de presentatie.
Stichting Natuurbeheer Waalbos (SNW) is opgericht in januari 2015 en werkt samen met Staatsbosbeheer aan de natuurwaarden in het Waalbos zodat het interessant natuurgebied wordt waar iedereen van kan genieten. Ook zet de stichting zich in om mensen bekend te maken met de wonderlijke wereld van de natuur.
September Waalbos Prestatielooop
Op Zaterdag 21 september zal de Stichting Bezoekerscentrum Waalbos samen met IJsclub Rijsoord & Omstreken en de Kraaienrun wederom de Waalbosprestatieloop organiseren. Net als vorig jaar zal de Start en Finish plaatsvinden bij het Bezoekerscentrum de IJsvogel.
- Voor kinderen 1,8 km start om 12:00 uur
- Volwassenen 5 en 10 km start om 13:00 uur