Corona blijft, winter blijft uit: landijsbaan Rijsoord voorlopig niet onder water

Corona blijft, winter blijft uit: landijsbaan Rijsoord voorlopig niet onder water

RIDDERKERK - Veel Rijsoordenaren en Ridderkerkers maar ook oplettende ingezeten van de omliggende gemeenten H.I. Ambacht, Heerjansdam en Zwijndrecht vragen zich af waarom de Landijsbaan aan de Waalweg in Rijsoord nog niet onder water is gezet.

Bestuursleden worden hier regelmatig over aangesproken, en terecht, want normaal gesproken besluit het bestuur van de IJsclub Rijsoord & Omstreken om de ijsbaan per 1 november onderwater te zetten en is het daarna wachten op temperaturen onder nul. Dit jaar worstelt het bestuur met een enorm dilemma, namelijk de aanhoudende Corona pandemie waardoor het niet toegestaan is om met honderden schaatsliefhebbers tegelijk de ijsbaan te betreden.

Paraatheid
Het bestuur heeft daarom in november 2020 besloten om de ijsbaan niet onder water te zetten, maar wel in volledige staat van paraatheid te blijven voor het geval Koning Winter alsnog afreist naar Rijsoord en in de hoop dat de corona pandemie op zijn retour zou zijn en geen spelbreker meer zou vormen.

De huidige situatie rond corona is echter anders dan gehoopt. Begin vorige week leek het erop dat er een serieuze koude periode zou aanbreken en snel vond er overleg plaats in het bestuur van de IJsclub. Er werd besloten om het Veiligheidsberaad van de BAR-gemeenten en dat van de Regio Rijnmond om advies te vragen.

Handhaving onmogelijk
Er werd snel teruggekoppeld naar het bestuur en de conclusie was dat er op dit moment niet geschaatst mag worden omdat regulering van het aantal schaatsers op de baan en handhaving daarvan vrijwel onmogelijk is. Bovendien mag er geen chocolademelk, koffie en een broodje worst verkocht worden. Een tegenvaller, temeer omdat de IJsclub u graag had ontmoet in het bezoekerscentrum ‘De IJsvogel’. Het prachtige gebouw waar o.a. de IJsclub haar nieuwe onderkomen heeft.

Bron: De Combinatie (19-01-2021)