Bezoekerscentrum Waalbos geopend

Bezoekerscentrum Waalbos geopend

Op zaterdag 12 september was het dan eindelijk zover, het bezoekerscentrum Waalbos is geopend én heeft ook een naam gekregen.

Om te voldoen aan de Corona-beperkingen kon slechts een beperkte groep getuige zijn van de opening van het nieuw bezoekerscentrum. Een gezelschap van ongeveer 40 genodigden en vrijwilligers zag hoe Anne Koning, gedeputeerde van de provincie Zuid Holland samen met Peter Meij, wethouder van de gemeente Ridderkerk de openingshandeling verrichtte.

Die handeling bestond uit het wegtrekken van een doek waardoor de nieuwe naam van het centrum onthuld werd. De nieuwe naam is ”Bezoekerscentrum De IJsvogel”, een naam die mede gekozen is door het treffende verhaal van de bedenker van die naam. De ijsvogel is net als het gebouw moeilijk te vinden maar al je hem eenmaal ziet is hij prachtig.

Tijdens de opening heeft Louis van Wijhe de voorzitter van SBW de historie van het gebouw gememoreerd. Vanaf 2016 toen de drie clubs (Natuurvereniging, Molenstichting en de IJsclub) een gezamenlijke wens voor de stichting van een gebouw formuleerden tot de opening in september 2020.
Anne Koning gaf in haar openingswoord aan heel blij te zijn met de voltooiing van dit Bezoekerscentrum omdat de provincie Zuid Holland heel veel waarde hecht aan initiatieven die er voor zorgen dat meer mensen verleid worden om de natuur en het buitengebied in te gaan. Zeker in Corona tijd is gebleken dat naar buiten gaan heel belangrijk is. Bezoekerscentrum de IJsvogel gaat juist daar invulling aan geven. Het laat mensen uit Ridderkerk en de wijde omgeving kennis maken met natuur, cultuur en sport in het Waalbos, Rijsoord en haar omgeving.

Wethouder Peter Meij roemde de samenwerking van de drie verenigingen die tot dit mooie gebouw op deze prachtige plek geleid heeft. Stichting Natuurbeheer Waalbos, Stichting De Rijsoordse Molen en vereniging IJsclub Rijsoord en Omstreken hebben vanaf het programma van eisen tot de afbouw met heel veel zelfwerkzaamheid door vrijwilligers een grote klus gezamenlijk tot een goed einde gebracht. Er staat nu iets heel moois waar de gebruikers veel plezier aan zullen beleven.

Vanaf zaterdag 19 september is Bezoekerscentrum de IJsvogel geopend voor het publiek. Wekelijks op zaterdagen en zondagen tussen 10:00 uur en 17:00 uur en op woensdagmiddag tussen 13:00 en 17:00 uur. In het bezoekerscentrum is nu een expositie ingericht met ruim 60 foto’s van de bouw.

Er hangt een mooie kaart van het Waalbos en we tonen twee historische kaarten die zaterdag na de openingshandelingen door Petra van Nes Heemraad van het Waterschap Hollandse Delta aan SBW geschonken werden.

De vrijwilligers van de IJsvogel staan vanaf zaterdag klaar om de bezoekers te vertellen over het Waalbos, de Rijsoordse molen, de bijna 120 jaar oude ijsclub en de vlascultuur van het dorp. Er wordt een heerlijke kop koffie of thee bij geschonken met een lekker stukje speculaas van meel van de molen.

Op de foto staan: Louis van Wijhe (voorzitter SBW), Anne Koning (gedeputeerde provincie Zuid Holland) en Peter Meij Wethouder Ridderkerk.

Dit artikel is afkomstig uit Weekblad De Brug.