Verhalen over vlascultuur van Rijsoord

Verhalen over vlascultuur van Rijsoord

Op maandag 2 mei heeft Koos van Nes, een vijfde generatie nazaat, een lezing gehouden over vlas in Bezoekerscentrum De IJsvogel. De zaal was met ruim 70 bezoekers afgeladen vol.

Koos vertelde het verhaal van zijn leven vanaf het moment dat hij opgroeide en als schooljongen moest helpen bij de oogst tot het moment dat het hem duidelijk werd dat er voor hem geen toekomst meer was in het vlasbedrijf van zijn familie. Daardoor moest hij andere keuzes maken en werd uiteindelijk docent confectie aan de HTS in Amsterdam. Toch is Koos zijn hele leven enthousiast gebleven over vlas.

Vol passie nam hij de zaal mee door het hele productieproces van vlas tot linnen maar ook de bijproducten zoals lijnzaad en de lokken. Die lokken zijn nu te koop als isolatiemateriaal, veel duurzamer dan al die polystyreen dat nu nog veel gebruikt wordt en tot veel overlast van microplastics zal leiden, nu en in de toekomst.

In de zaal zaten veel oudere Rijsoordenaren die zich de tijd nog goed herinnerden dat het vlas stond te drogen op de akkers en later verwerkt werd in de vlasfabrieken. Er kwamen veel leuke herinneringen en anekdotes naar boven zoals bijvoorbeeld de schaatser die in de winter altijd last had van al het stof dat op het ijs lag als hij langs de fabriek van van Nes kwam. "Dan kwam je lekker aanrijden en ineens was het ijs dan als schuurpapier en moest je oppassen om niet te vallen.”

Bron: De Combinatie (12-05-2022)